Ota yhteyttä

Alkuperäisheimojen kymmenen käskyä 3/10

Apr 09, 2023

Mieli saattaa uskotella meille, että on syytä pelkoon, vaikka todellisuudessa meillä on kaikki hyvin. Kohtaamalla pelon, katsomalla syvälle sisään omaan varjomaailmaan ymmärrämme, että meissä jokaisessa on sama määrä valoa sekä pimeyttä. Vapaus on sitä, että voimme valita kumpaa edustamme. Toimimmeko pimeydestä vai valosta käsin? On tietyt kirjoittamattomat säännöt, joita jokaisen tulisi oppia noudattamaan. Yksi niistä on kunnioitus kaikkea elollista kohtaan. Kunnioitus johtaa arvostukseen, arvostus johtaa ymmärrykseen, ja ymmärrys johtaa pelottomuuteen. 

Viime kädessä kaikki pelko jota tunnemme, johtuu kuoleman ja tuntemattoman pelosta. Shawnee-heimon päällikkö Tecumseh kehottaa jokaista ihmistä luomaan itselleen kuoleman laulun. Kun tulee hetki, jolloin jätämme ajan sekä maailman, laulamme oman laulumme kunnialla ja kiitollisena siitä mitä olemme oppineet ja kokeneet. Hän muistuttaa meitä myös, että maa kuuluu kaikille. Sitä ei voi ostaa ja omistaa. Maalle ei ole hintaa, koska se on korvaamaton. 

 

Elä pelottomasti

”Elä niin, ettei kuoleman pelko pääse koskaan astumaan sydämesi sisään. Älä tuota ongelmia kenellekään heidän uskontonsa vuoksi. Kunnioita jokaisen näkemystä ja odota heiltä kunnioitusta omaasi kohtaan. Rakasta elämääsi, tee siitä niin hieno ja kaunis kuin voit. Pyri elämään pitkään palvellen heimoasi. Valmista kunniallinen kuolemanlaulu sitä päivää varten, kun on aika kulkea pyhyyden toiselle puolelle. Tervehdi aina ystävääsi, kun kohtaat hänet, sekä tuntemattomia kun kuljet hiljaisilla teillä. Näytä kunnioitusta jokaiselle äläkä matele kenenkään edessä. Noustessasi aamulla ylös kiitä ruokaa sekä iloa, jonka elämä tuottaa. Jos et näe syytä kiitokseen, syy on sinussa itsessäsi. Älä käytä ketään hyväksesi. Hyväksikäyttö muuttaa viisaan typerykseksi ja vie tältä hengennäkemisen taidon. Kun tulee aika kuolla, älä ole kuin he, jotka pelkäävät kuolemaa, itkevät ja rukoilevat lisää aikaa, jotta voisivat elää elämänsä toisin. Kuoleman hetkellä laula laulusi ja kuole kuin sankari, joka palaa matkoiltaan takaisin kotiin.”

– Heimopäällikkö Tecumseh (Kyykistyvä Tiikeri) Shawnee-heimo 1768–1813

 

"Shawneet uskoivat yliluonnolliseen voimaan, jota he kutsuivat nimellä MonetoTämän jumalan alapuolella oli muita jumalia, joista tärkeimmät olivat naisjumala Kokomthena (Isoäiti) ja hänen tyttärenpoikansa Peputchichki (Pilvinen Poika)." (Lähde: Hämäläinen, Riku: Pohjois-Amerikan intiaaniuskonnot.)

Rukoukset toimivat kuin henkisyyden kymmenen käskyä. Ne ovat otteita syyskuussa 2023 ilmestyvästä kirjastani Kadotettu tieto - muinaiskansojen viesti maailmalle  (Viisas elämä). Ensi viikolla on vuorossa rukous numero neljä: Etsi ja edusta rauhaa.

 

Kuva: Rey Hennessy 

 

Ennakkotilaa syksyllä 2023 ilmestyvä kirjani

Kadotettu tieto - muinaiskansojen viesti maailmalle, Mervi Enqvist

(Viisas elämä, 2023)

Ennakkotilaa uusin kirjani

Liity postituslistalle

Liittyessäsi postituslistalle saat kaikki blogikirjoitukset suoraan sähköpostiisi. Toisinaan lähetän myös tietoa tulevista tapahtumista, kurssitarjouksia ja muuta henkisyyteen, joogaan ja kundaliinin heräämiseen liittyvää tietoa.

En jaa tietojasi eteenpäin!

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.